دولمة (dolma)
دولمة:
المقادير:
* اغسلي 3 كؤوس أرز مصري وانقعيه مدة أربع إلى
خمس ساعات.
(كلما نقع أكثر
نضج أبكر).
*بطاطس شرائح.
*2حبات بصل مقطعة قطعاً صغيرة.
*طماطم مقطعة صغيرة.
*بهار السلطة من بوكس لمار.
*فلفل أسود / كمون.
*كزبرة مقطعة ناعمة.
*ثلث كوب عصير ليمون.
*وثلث كوب زيت زيتون .
الصوص :
ذوبي التمر هندي على النار، خذي ماءه المركّز وأضيفي
له زيت الزيتون ثم أضيفي المزيج إلى ورق العنب.
الصوص الزبادي :
زبادي .
فص ثوم صغيرة مدقوقة.
ملح وبهار أبيض من بوكس لمار.
طحينة.
(اخلطيهم).
طريقة التحضير :
1) اخلطي الحشوة مع بعضها.
2) خذي ورق العنب دون قص واحشيه ولفيه من الأطراف
على شكل مربع.
3) رتبيهم بإحكام في صينيه فيها شرائح بطاطا مقطعة.
4) صبي الصوص فوقهم وغلفي الصينية بقصدير وادخليها
الفرن لمدة ساعتين حتى ينضج.
5) دعيه في الفرن لا تفتحيه حتى يبرد تماماً (كي
يحافظ على اللمعان).
6) ضعي الدولمة في صحن وصبي صوص الزبادي فوقها وزينيها
بخطوط من دبس الرمان وحبات الرمان والنعناع وشرائح الليمون
وقدميه.
Dolma:
Ingredients:
* Wash 3 cups of Egyptian rice and soak for four to five
hours.
) The more you
soak the rice, the sooner it be cooked(.
* Sliced potatoes.
2 onions, cut into small pieces.
* Small chopped tomatoes.
* Condiment power from Box to Mar.
* Black pepper / cumin.
* Soft
cut coriander.
* 1\3 cup of
lemon juice.
* 1\3 cup of olive oil.
Sauce:
Melt the
tamarind over the fire, take its concentrated water and add the olive oil and
add the mixture to the grape leaves.
Yogurt sauce:
Yogurt.
A small
garlic clove.
White salt
and pepper from Box Lamar.
Tahini.
)Mix them(.
How to
prepare :
1)Mix the filling together.
2( Take the grape leaves without cut, and roll from the
edges in a form of a square.
3( Tighten them tightly in a tray where the potato chips
are cut.
4( pour the sauce over them and envelop the tray with tin
and put it in the oven for two hours until cooked.
5( Let it in the oven do not open until it cools
completely (in order to maintain the luster(.
6) Put the dolma in a bowl and pour yogurt sauce over it
and garnish with lines of pomegranate molasses, pomegranate seeds, mint and
lemon slices
تعليقات
إرسال تعليق