قسم المأكولات (meals section): أرز بسمك الهامور والطماطم (Hamour Rice)



أرز بالسمك والطماطم:

المقادير:
*1 كيلو سمك هامور مقطع قطعاً متساوية.
*٤ حبات طماطم متوسطة الحجم مقطعة قطعاً صغيرة.
*٣ حبات بصل مفروم.
*نصف كأس سمن فارم أو زيت.
*ملعقة ثوم مدقوق.
*ملعقة بهارات مطحونة من (فلفل أسود ، كمون ، كزبرة ناشفة ، هيل ، عصفر ، زعفران ، ملح ليمون).
*٢ مكعب ماجي.
*٤ كؤوس أرز.
*ربع كأس سمن فارم.
*ملعقة هيل مطحون.
*٣ حبات مستكة.
*ملعقة ملح.
*٦ كؤوس ماء.

طريقة التحضير :
1)  دعي السمن يذوب وضعي عليه البصل، قلّبي البصل إلى
أن يصبح لونه ذهبياً ، ثم أضيفي الثوم ، قلبيهم لمدة نصف دقيقة، ضعي عليهم الطماطم والبهارات.
يقلب المزيج لمدة نصف دقيقة أخرى، ضعي عليه السمك وقلّبيه لمدة دقيقة ثم ضعي كأساً من الماء والماجي.
قلبيهم واتركيهم يغلون إلى أن تبقى نصف كمية الماء وضعيهم جانباً.
2)  اغسلي الأرز وضعيه في المصفاة.
3)  اقدحي السمن إلى أن يتصاعد منه الدخان وضعي عليه المستكة، قلبيها إلى أن تذوب ، ضعي عليهم الأرز والهيل.
قلبيهم لمدة دقيقة ثم ضعي عليهم الماء والملح، قلبي الخلطة واتركيها على نار هادئة إلى أن يشرب الأرز الماء.
4)  ضعي الأرز فوق الخلطة في القدر، وضعي القدر في حمام مائي (أحضري صينية وضعي فيها ماءً مغلياً مقدار ربع الصينية) وضعيه في الفرن واتركيه على نار هادئة مدة نصف ساعة.
5)  يقلب في الطبق ويقدم.


بالهناء والعافية

Fish & Tomato Rice:

The Ingredients:
* 1 kg of hamour fish cut equally.
* 4 medium-sized tomatoes cut into small pieces.
* 3 chopped onions.
* Half a cup of margarine (almaraai) or oil.
* Tablespoon of crushed  garlic.
* Spoon of  ground spices (black pepper, cumin, dried coriander, cardamom, saffron, saffron,lemon salt).
* 2 MAGGI Cube.
* 4 cups of rice.
* Quarter Cup of  Farm  margarine.
* spoon of ground cardamom.
* 3 Mastic beads.
* 1 spoon of Salt.
* 6 glasses of water.

How to prepare:
 1) Let the margarine melt and put the onion, stir the onion to become golden then
add the garlic, stir for half a minute, add  tomatoes and spices.
Stir the mixture for another half a  minute, put the fish and stir for a minute and then put a glass of water and Maggi.
Stir and let them boil until half the amount of water remains and set aside.
2) Wash the rice and put it in the strainer.
3) heat the margarine until the smoke grows from it and put Mastic on it, Stir to melt, put on them rice and cardamom.
Stir for a minute and then put on them water and salt, stir the mixture and leave it on low heat until the rice drinks  water.
4) Put the rice over the mixture in the pot, put the pot in a water bath (bring a tray and boiling water a quarter of the tray) and put in the oven and leave on low heat for half an hour.
5) Stir in the dish and serve.

Have a good meal


تعليقات

المشاركات الشائعة